Top 9 trasee din România, ideale pentru drumeții și activități outdoor

 

Când vine vorba de ieșiri în natură, indiferent de sezon, România oferă o mulțime de locații perfecte care vor potoli pofta de distracție, adrenalină și aventură pentru toți cei pasionați de drumeții și activități outdoor. Dacă ești gata să-ți faci bagajul și să descoperi noi experiențe inedite, îți arătăm în acest articol 9 din cele mai frumoase zone spre care îți poți îndrepta pașii.

Dar, înainte de a pleca pe munte, asigură-te că ai în bagaj echipament de drumeție adecvat.

 

Unde pleci în drumeție în România? - 9 Sugestii de TOP

 

A. Pentru începători

 

  1. Cabana Singuratica, Carpații Orientali

Drumețiile spre Cabana Singuratica sunt pe trasee ușoare și nu trebuie să fii foarte experimentat. Te vei putea bucura de un peisaj frumos, cu poteci de munte ușor de urcat și aer proaspăt. Plecarea se face din Bălan, iar până la Singuratica vei merge cam 90 de minute.

 

  1. Cabana Dochia, Carpații Orientali

Iată un alt traseu ideal pentru excursioniștii începători, indiferent de sezon (cu condiția să te asiguri că ai în rucsac echipament de drumeție perfect adaptat condițiilor).

Spre Dochia, plecarea se face din dreptul cabanei Izvorul Muntelui și plimbarea pe munte durează circa 4 ore. În drum vei întâlni Curmătura Lutul Roșu, Vârful Toaca și popasul Piatra cu Apă.

 

  1. Munții Bucegi, Carpații Meridionali

Traseele din Bucegi sunt unele din cele mai spectaculoase și prietenoase chiar și pentru începători. Îți recomandăm să începi traseul de la Șaua Baiului spre Azuga, cu trecere pe lângă Vârful Leuca Mică și Valea Grecului. Din nou, poți merge în drumeție pe acest traseu chiar și iarna, atâta vreme cât ești echipat cu parazăpezigeacă groasă, bețe trekking și alte articole outdoor pentru siguranță, protecție și confort.

 

  1. Munții Făgăraș, Carpații Meridionali

Făgărașul oferă o mulțime de locații extrem de frumoase și de aceea este preferat de mulți iubitori de trasee montane. Dacă vrei să mergi pe un traseu destul de ușor, îți recomandăm Cabana Suru, cu plecare din Sebeșu de Sus. Traseul de munte prin pădure durează cam 4 ore și este accesibil, cu urcări ușoare, cascade și poteci bune.

Totuși, ca să te poți bucura de experiență așa cum trebuie, achiziționează echipament de drumeție adecvat: încălțăminte trekking pentru drumeții și activități outdoor, tricouri, pulovere sau geci impermeabile și respirabile (nu din bumbac!), șapcă sau căciulă, în funcție de sezon, termos cu apă. Dacă intenționezi să rămâi în camping, vei avea nevoie de cort, sac de dormit, saltea.

 

  1. Carpații Occidentali

Munții Apuseni sunt mai joși și de aceea pot reprezenta cu ușurință primul traseu montan pentru cei care se aventurează pentru prima dată în drumeții. Cu rucsacul în spate și echipat perfect pentru drumeție, o poți lua spre Pietrele Negre cu plecare din Șaua Vârtop, un traseu care durează 6 ore dus-întors.

O altă varianta este să pleci din Cetea spre Piatra Ceții, cu trecere prin Băile Române. Acest traseu este presărat cu mai multe cascade și cu formațiuni din calcar foarte frumoase. Tot în Occidentali se află Peștera Scărișoara, unde poți ajunge pe un traseu foarte simplu, de doar jumătate de ora, cu plecare din satul Ghețar.

 

B. Pentru cei experimentați

 

  1. Munții Rodnei, Carpații Orientali

Pentru a ajunge la Tarnița la Cruce, plecarea se face din Borșa, spre vârful Pietrosu Rodnei, care este cel mai înalt vârf din zonă. Te rugăm să ai în vedere că acesta este un traseu destinat celor mai experimentați drumeți, pentru că are peste 20 km lungime și presupune atingerea cotei 2000.

Echipamentul adecvat, ca pantofi sport sau bocancii cu crampoane foarte confortabili și adaptați sezonului, parazăpezile, îmbrăcămintea potrivită (fără bumbac), pantalonii lungi, termosul cu apă, bețele de trekking nu trebuie să-ți lipsească din bagaj pe un astfel de traseu.

Pentru încălțăminte și îmbrăcăminte outdoor, echipament de drumeție și accesorii, vezi ofertele noastre speciale AICI.

 

  1. Vârful Peleaga, Carpații Meridionali

Pentru cei care iubesc adrenalina și distracția outdoor la maximum, acest traseu este ideal. Însemnat cu bandă albastră, traseul pornește din dreptul Cabanei Pietrele și durează cam 5 ore. În drum, vei trece pe lângă Cabana Gențiana, Curmătura Bucurii și Lacul Bucura. Traseul este presărat cu multe poteci mai simple și mai dificile, motiv pentru care trebuie să fii foarte bine pregătit, îmbrăcat și încălțat adecvat, cu echipament de drumeție de calitate.

În caz contrar, traseul se va dovedi extrem de dificil de dus până la final și ai putea avea nenumărate neplăceri. Pentru că drumul te va duce prin zone diferite de temperatură, iar Vârful Peleaga se află la o altitudine de 2509 m, e important să ai cu tine haine mai groase, impermeabile și bocanci călduroși.

 

  1. Bușteni, Carpații Meridionali

Dacă îți dorești să ajungi la Babele pe un traseu antrenant, ți-l recomandăm pe acesta. Plecarea se face din fața fabricii de hârtie din Bușteni, spre Valea Jepilor Mici, apoi spre Caraiman și Babele, cu destinație finală la Hotelul Peștera.

Traseul durează circa 6 ore, timp în care vei vedea peisaje deosebite, vei putea respira aer proaspăt tare și vei simți adrenalina până în măduva oaselor, pentru că drumul nu este deloc ușor. Chiar dacă alegi să parcurgi acest traseu pe timp de vară, este esențial să porți echipament de drumeție special - haine impermeabile, pantofi de munte sau bocanci cu crampoane, bețe de trekking, ochelari, mănuși, șapcă sau poate chiar căciulă.

 

  1. Cabană Padiș, Carpații Occidentali

Un traseu dur, cu porțiuni de înaltă dificultate, care durează în medie 5 ore și care pornește de la Cabana Padiș, cu trecere pe la Poiana Ponor, Valea Cetăților, Cetățile Ponorului, Dolina I, II și III. Cu siguranță, acesta este unul din cele mai frumoase trasee montane pentru iubitorii de drumeții și activități outdoor.

Ici și colo, vei descoperi numeroase zone carstice, iar aventura va atinge cote maxime în momentul în care va trebui să mergi pe scări din metal și să te ții bine de lanțuri. Pentru siguranță, asigură-te că porți echipament de drumeție potrivit: în picioare pantofi sport cu talpă bună sau chiar bocanci solizi, pantaloni lungi și haine potrivite pentru outdoor. De altfel, acest traseu se poate face doar vara, pentru că iarna zona este închisă.

 

De ce ai nevoie de echipament de drumeție pentru activități outdoor?

 

Când te aventurezi pe munte, siguranța și confortul sunt elemente critice pentru ca la final să te poți gândi cu plăcere la experiența pe care ai avut-o. Ca să te poți distra la maximum, să ataci chiar și zonele mai vitrege, să te simți cât mai comod și în siguranță, trebuie să te asiguri că porți echipament de drumeție potrivit. Iată unele din cele mai importante articole care nu trebuie să-ți lipsească:

- Bocanci de munte, pantofi sport sau parazăpezi (sunt utile și vara pentru că te protejează de noroi sau șerpi când calci prin vegetație înaltă)

- Șosete speciale pentru mersul pe munte

- Veste, pulovere, polar sau geci speciale pentru outdoor (împotriva vântului și ploilor)

- Pantaloni outdoor lungi de drumeție

- Ochelari de soare

- Căciulă, șapcă sau cagulă

- Termosuri și alte accesorii outdoor.

Intenționezi să pleci în aventură pe munte și trebuie să-ți completezi rucsacul sau echipamentul de drumeție? Te așteptăm în magazin, în categoria dedicată activităților outdoor, cu o mulțime de articole sportive de protecție, siguranță și confort.