Deşi România este una dintre zonele cele mai protejate şi cu cei mai siguri munţi există posibilitatea întâmplării evenimentelor neplăcute cum ar fi rătăcirea sau accidentarea care să oblige la staţionare.

În astefl de situaţii este bine să ştim ca muntele poate fi prietenul nostru asta dacă îi permitem, iar împreună cu nişte mici precauţii putem salva atât propria viaţă cât şi a celor din jur.


Primul lucru care trebuie ştiut este faptul că avem nevoie de hidratare continuă, hidratare care se obţine la intensitatea dorită doar cu ajutorul apei. Corpul uman este alcătuit din 70% apă, dar la pierderea a doar 15 procente se ajunge la moarte. Un aspect important este că pe Terra, aproape în orice regiune există apă intr-o formă sau alta de unde putem procura cei 2 litrii necesari existenţei.

ATENŢIE !!! Nu înlocuiţi apa cu următoarele lichide:


  • apa de mare, alcool - accelerează deshidratarea

  • urina - conţine substanţe periculoase pentru organism

  • sângele -  este considerat hrană, dar poate transmite boli


Construcţia umană permite organismului să reziste fără hrană doar 30 de zile după care existenţa devine şubredă, moment în care încep căutările în natură. Orice hrană trebuie să fie însoţită de apă în mod obligatoriu deoarece mâncând fără hidratare se ajunge la moarte.



Construirea unui adăpost provizoriu este următorul pas pe care trebuie să îl luăm în vizor. Acesta trebuie să ne protejeze de vănt, de ninsoare şi de posibilele vieţuitoare care patrulează. Atenţie însă la cea mai comună  greşeală în aceste construcţii şi anume mărimea. Spaţiul nu trebuie să fie prea mare deoarece căldura emanată de corpul uman nu va avea suficientă putere pentru a-l încălzi.




Construirea unui foc de tabără este o metodă numai bună pentru captarea energiei necesare pornirii la drum lung, aşa că incepeţi să strângeţi crengi mici şi subţiri ( probabil din brad ) cu ajutorul cărora veţi putea aprinde focul propriu-zis.





Datorită faptului că în pustietate există posibilitatea întâlnirii animalelor prădătoare este bine să aveţi la îndemână arme confecţionate din materialele din jurul vostru asta în condiţiile în care nu beneficiaţi de un cuţit.