Din fericire, ne putem lauda cu faptul ca tara noastra are munti frumosi, campii, dealuri si din ce in ce mai multe partii amenajate. Echipa Schimag le da o mana de ajutor iubitorilor sporturilor de iarna pentru a alege cele mai bune partii de schi. In ceea ce privesc partiile, am luat in calcul atat lungimea, calitatea si gradul de dificultate al partiei, cat si posibilitatile de cazare si peisajul.

1.Poiana Brasov



Datorita noilor amenajari, Poiana Braşov ocupă primul loc în topul staţiunilor de schi din  Romania. Domeniul schiabil din Poiana Brasov a suferit numeroase modificari in bine: s-au largit si prelungit partiile iar dotarea cu tunuri suplimentare de zapada au ridicat considerabil calitatea partiilor din zona.

Pentru începători, Drumul Roşu rămâne  cea mai lungă pârtie de schi din România (4.7 km). Partia a fost largita pe aproximativ 50% din lungime, devenind astfel o pârtie adevărată, nu doar un drum forestier acoperit de zăpadă.

Schiorii avansaţi pot încerca pârtiile Sulinar (2,8 km, dificultate medie), Lupului sau Subteleferic (2,6 km, respectiv 2,2 km), ambele cu dificultate ridicată.

O noutate este deschiderea unei noi variante de a ajunge de pe Subteleferic către pârtia Bradul, fără porţiuni plate.  Avem si o  veste bună, mai ales pentru snowboarderi, care nu-şi mai desfac legăturile, aşa cum o făceau în trecut pe această secţiune.

Instalaţiile de cablu sunt variate şi oferă numeroase posibilităţi de abordare a pârtiilor: două telecabine, o telegondolă, două telescaune şi cinci instalaţii de teleschi. Skipassul zilnic este de 135 lei.

Si sub aspectul cazarii, Poiana Braşov se situează cel mai bine. Chiar dacă preţurile hotelurilor din staţiune sunt destul de ridicate, schiorii cu buget redus au şi opţiunea de a se caza în Braşov. Pentru aceştia din urmă există curse regulate de autobuz către Poiană, doritorii ajungând astfel la pârtii în aproximativ 40 de minute.

2. Straja



Partia Straja, din judetul Hunedoara este de asemenea o partie foarte populata Sezonul de schi de la Straja este printre cele mai lungi din ţară, datorită stratului de zăpadă mare.

In Straja sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare  dintre ele fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu (teleschi). Cinci dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă, făcând astfel posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu.

Prin cele 12 pârtii de schi, staţiunea Straja însumează aproximativ 26 km de domeniu schiabil. Noutăţi absolute: înlocuirea telescaunului cu o telegondolă modernă şi construcţia noului telescaun de pe Vf. Straja. Astfel, apar pârtii noi, cea mai lungă fiind Pârtia Straja, care pleacă din Vf. Straja (1868m) şi ajunge la staţia de îmbarcare a telegondolei (750m), având o lungime de 8,1 km.

Pentru incepatori: pârtiile Sf.Gheorghe (700 m) sau Platoul Soarelui (400 m), ambele deservite de instalaţii de teleschi.

Pentru cei avansaţi, partiile sunt Lupului, Canal, Telegondola sau Constantinescu, toate având lungimi de până în 3 km.

In ceea ce priveste cazarea Straja nu străluceste prin hoteluri de mare capacitate, insa existand multe pensiuni in zona.




3. Transalpina Ski Resort



Deschisa anul acesta in Judetul Valcea,Transalpina Ski Resort, este domeniul schiabil cu cel mai frumos peisaj din România. Pârtiile parcă se varsă în apele lacului Vidra, iar perpectivele ce se deschid spre munţii Făgăraş sau Parang sunt unice în ţară.

Deocamdata există 3 pârtii principale, câte una pentru fiecare categorie de schiori (începători, mediu, avansat), totalizând aproximativ 3,5 km lungime. Pe urmatorii ani exista un plan de dezvolare pentru extinderea domenului schiabil pana la aproximativ 50 km de partii.Instalaţiile de cablu sunt tot trei la număr: o telegondolă, un teleschi şi un telescaun. Fiecare dintre ele deserveşte câte o pârtie.

Staţiunea sufera la nivel de cazare. Există doar câteva pensiuni în raza a 10 km de pârtie. Cele mai multe opţiuni sunt în Voineasa, localitate aflată la 30 km distanţă. Pentru cei care vor să schieze în mijlocul munţilor, departe de aglomeraţia marilor staţiuni, Transalpina Ski Resort este alegerea ideala.



4. Predeal



Predeal este o staţiune binecunoscută românilor si o partie foarte buna.

Două instalaţii de teleschi şi una de telescaun duc turiştii la punctul de plecare către pârtii. Există variante pentru toate nivelurile de experienţă: Clăbucet Şcoala, Sosire sau Varianta pentru începători, Clabucet (2.1 km) şi Cocoşul ( 2.2 km) pentru cei de nivel mediu şi Sub Teleferic (1.2 km) pentru experţi.