Diferența dintre ski alpin și ski de tură

 

Cu toții știm cum funcționează schiul, unul din cele mai populare sporturi de zăpadă. Îți fixezi picioarele de două plăci subțiri și lungi, iar apoi aluneci pe zăpadă. Cu toate astea, poți să schiezi în mai multe feluri, iar două din cele mai cunoscute forme de ski sunt schiul alpin și schiul de tură.

Ski alpin - ce este?

Schiul alpin sau schiul de coborâre de pe munte este cea mai renumită formă de a schia pe zăpadă. Se face în stațiunile special amenajate cu teleschi și piste îngrijite, marcate și păzite. Schiorii de ski alpin poartă ghete rigide din plastic care se fixează în legătură cu toc, montate pe schiuri. Când coboară de pe munte, în alunecare, schiorii țin de obicei schiurile paralele atunci când fac viraje.

 

Ski de tură - ce este?

Spre deosebire de schiul alpin care se face pe pârtii special amenajate, schiul de tură este potrivit pentru cei care merg pe trasee nemarcate, pentru iubitorii de drumeții, cei care vor să evite virajele periculoase și să se plimbe mai degrabă pe pante line.

Pe de altă parte, schiul de tură este apreciat și de adepții stilului liber, care nu se dau înapoi din a se aventura în zone cu risc de avalanșă.

Schiul de tură se folosește nu doar pentru coborâre, ci și pentru a urca pe schiuri cu ajutorul pieilor de focă.

 

Echipamentul potrivit pentru schi de tură și schi alpin

Unul din motivele pentru care este important să facem diferența între schiul alpin și schiul de tură ține de echipamentul adecvat pentru fiecare activitate în parte. În general echipamentul pentru schiul de tură are o greutate mai mică, lucru care permite o mișcare mai confortabilă. Sunt persoane care consideră că pot să facă schi de tură cu o pereche de schiuri de pârtie, dar acest lucru nu este recomandat, pentru că schiurile de tură sunt mai grele și mai rigide, ceea ce poate fi un impediment serios atunci când mergi prin zăpada mare.

 

Echipament schi de tură

- schiuri de tură. Acestea sunt schiuri ușoare, lejere, înguste, fără canturi, ideale pentru clăparii - gheată.

- clăpari de tură. Aceștia sunt rigizi, au talpă din cauciuc și se pot utiliza cu legături normale sau cu prindere în puncte.

- legături de tură - acestea funcționează în două moduri - la coborâre, cu prinderea călcâielor pe schiuri, iar la urcare cu lăsarea călcâielor libere.

- piei de focă - sunt bucăți speciale de material ce se prind de talpa schiurilor pentru a permite alunecarea acestora doar în față (nu și în spate). Se fixează de schiuri și se adaptează foarte bine lățimii schiurilor.

- îmbrăcăminte adecvată. Când faci schi de tură, ai nevoie de îmbrăcăminte adecvată, confortabilă, care să-ți permită să te miști în voie, fără să te încingă sau să permită frigului să pătrundă spre corp.

- bețe de tură - pot fi telescopice sau dintr-o singură bucată.

- cască, ochelari și alte accesorii. Casca te ajută dacă se întâmplă să cazi, iar ochelarii te protejează de vânt, frig și crengile copacilor.

 

Echipament schi alpin

 - schiuri. Aceste schiuri sunt concepute special pentru a oferi control sporit și performanță optimă în coborâre pe pârtiile amenajate. Au un element fix în partea din spate a ghetei, așa că nu pot fi folosite pentru schi de tură, pentru că te vor pune în mod natural într-o poziție de schi spre coborâre.

- clăpari. Spre deosebire de clăparii pentru schiul de tură, cei pentru ski alpin sunt mai flexibili, au un sistem de blocare mai lejer și se pot folosi cu legături cu prindere în puncte.

- bețe ski - pot avea diverse lungimi și pot fi telescopice sau dintr-o singură bucată.

- îmbrăcăminte. Echipamentul potrivit pentru schi alpin include îmbrăcămintea adecvată: pantaloni de ski, jachete și geci ski, costume sau salopete complete, șosete lungi, îmbrăcăminte tip base layer, mănuși ski, cagule, bandane, căciuli etc.

- cască și ochelari. Casca nu trebuie să lipsească atunci când faci schi alpin pentru că îți protejează capul în caz de accidente. Ochelarii sunt indispensabili pentru că țin la distanță frigul, vântul, zăpadă care ricoșează și crengile ce ar putea să-ți intre în ochi.

 

Fie că alegi schiul alpin sau schiul de tură în iarna asta (fie că te aventurezi spre ambele sporturi), asigură-te că ai în bagaj tot echipamentul necesar și că este cel potrivit. Doar în acest mod vei putea să te bucuri pe deplin de tot ce înseamnă ieșire în aer liber pe munte, alunecări line pe zăpadă și distracție cât cuprinde.

Te așteptăm în magazinul nostru online sau în service-ul de schiuri pentru a-ți completa necesarul de echipament pentru ski alpin și ski de tură sau pentru a-ți pregăti schiurile așa cum trebuie.