De ce e pentru unii pasiunea pentru schi atat de puternica? De ce sa practicam acest sport de iarna? Pentru unii doar gandul ca afara e frig si e vant, practicarea acestui sport nu e deloc incantatoare. De ce sa iti pui sanatatea in pericol, de ce sa stai la cozi si de ce sa faci atatia km pentru a ajunge la o partie de ski? Haideti sa vedem daca urmatoarele motive va vor convinge pentru a incepe sa practicati acest sport si va vor schimba parerea radical in privinta sporturilor de iarna!


1. Distractie si partii cat mai multe. Pentru a schia ai nevoie de cel putin doua lucruri: zapada buna si partii. Romania are partii bune, printre care poate cele mai cunoscute sunt Partia Kalinderu din Busteni Sorica din Azuga, Clabucet din Predeal, Partia Sub Telescaun din Petrosani, Partia Olimpica din Borsa, Oncesti-Paltinis din Paltinis si multe altele.

2.Exercitiu fizic e benefic pentru sanatate. In timpul iernii, multi dintre noi nu preferam sa practicam nici un sport si petrecem mult timp inchisi in casa. Schiatul este sportul perfect care ne face sa iesim din amorteala. Cum? Iarasi simplu! Efortul cardio-vascular creste, iar adrenalina alearga prin vene .Toate aceste senzatii si emotii o sa va faca sa vreti mult, tot mai mult, sa va intoarceti pe partie. Si uite asa puteti deveni si voi pasionati de schiat.

3. Un singur sport, mai multe discipline. Daca schiatul va sperie atat de tare incat nu aveti curajul sa incercati asa din prima, intai puteti opta pentru schiatul cross-country¸ asa cum il numesc englezii. Implica efort fizic poate mai sporit, dar va ofera mai multa siguranta. Iar acesta se imparte in doua tehnici: patinat si clasic. Amandoua va vor munci muschii mult, dar efortul merita. Patinatul in acest stil este mai greu de invatat, dar e mai frumos si poate mai distractiv. Nu aveti la dispozitie decat niste schiuri mai inguste si niciun alt element de sustinere. Tehnica clasica (unde aveti traseele, urmele marcate in zapada, si folositi bete de schi) prinde mai repede, si odata invatata, veti putea merge fara griji si cu multa placere!

4. Privelistile minunate. Asa cum ziceam, pe schiuri te bucuri si de niste peisaje pe care nu oricine are curajul sa le vada.Voi veti avea ocazia sa coborati lin (sau rapid) pe schiuri si sa admirati felul in care iarna imbraca o padure intreaga si o face ca aparuta din povesti.

5. Totusi..... nu e chiar atat de greu!. Desi poate parea la inceput destul de dificil, regulile de baza, precum controlul vitezei, echilibrului si directiei coborarii se pot invata in doar cateva ore. Practicand cat mai mult va veti descurca singuri intr-un timp cat mai scurt! Astfel, un monitor bun, practica multa, ambitie si dorinta e de ajuns pentru a schia chiar la un nivel inalt!

6. Schiatul ajuta la dezvoltarea personala. Ca si orice sport, schiatul te ajuta sa te cunosti mai bine,fiind un sport individual si nu de echipa, constant e o lupta cu tine, sa iti depasesti limitele. Auto-motivarea are un rol foarte important in acest sport: esti tu,echipamentul si muntele.

In concluzie problema nu se pune „de ce sa schiem?”, ci invers: „ de ce sa nu schiem?”