De cele mai multe ori lucrurile noi par dificile, însă prin ambiţie şi exerciţiu toate devin asemănătoare mersului cu bicicleta, aşadar nu vedem de ce nu ar fi valabil şi în cazul schiului. Pentru cei care îmbracă   prima dată echipamentul , senzatia de frică sau adrenalină combinată cu instinctul de conservare poate stârni griji atât în mintea sportivului, cât şi în cea a rudelor sau prietenilor insoţitori, asta mai ales atunci când vorbim despre copii. Aceste griji sunt cauzate de subconştient care pune stăpânire pe împătimiţi înainte de a avea ocazia să studieze fenomenul sau de a lua câteva cursuri în domeniu.

De-a lungul anilor, numărul celor care sunt dispuşi să devină mentori pentru o zi sau două a crescut semnificativ fiind persoane autorizate şi cu experienţă la activ, motiv pentru care şi taxele în schimbul serviciilor prestate sunt pe măsură. Noi am decis să vă suţinem dorinţa de a învăţa fără a scoate bani grei din buzunare, întrucât vom prezenta căţiva paşi simplii şi elementari pentru a cuceri pârtiile asemenea marilor profesionişti.

Desigur, pentru cei care visează să devină schiori de elită, cel mai indicat e să se arunce în zăpadă încă de la o vârstă fragedă, perseverând şi făcând din greu ,uşor ,dar ce ne facem dacă au ajuns intr-o altă etapă a vieţii, mai matură, când lucrurile nu se mai învaţă atât de repede ? Nicio problemă ! Tot ce  aveţi nevoie sunt echipamentele , pârtia şi dorinţa de a învăţa pentru că de restul avem noi grija.

Iată cateva sfaturi pentru începători care vă vor fi de folos pe mai departe:

  • ÎMBRĂCĂMINTEA  PENTRU  SCHI - Pe pârtia de schi, să ai posibilitatea să te mişti cu uşurintă este foarte important, deci aveţi grija să purtaţi o îmbrăcăminte care să vă permită acest lucru, deoarece în caz contrar disconfortul fizic va deveni un impediment.

  • CLĂPARII - Aceste componente ale echipamentului sunt uşor de ales, mărimea lor fiind apreciată în funcţie de comoditatea piciorului dumneavoastră, antenţie însă  la străngerea clapelor  care trebuie să imobilizeze piciorul fără a-i crea disconfort. Înclinaţia clăparilor nu poate fi apreciată din start, deci cea mai buna alegere ar fi să achiziţionaţi o pereche reglabilă. Sistemul de prindere asigură eficacitate cel puţin doi ani, timp în care îndemânarea îşi va face simţită prezenţa.

  • SCHIURILE - La achiziţionarea unor perechi de schiuri se urmăreşte structura care este acum alcătuită din fibre de stică sau carbon. Forma lor a trecut de la clasica la " carved " adică curbură şi se referă la vârful şi coada schiului care sunt mai late decât mijlocul schiului.

  • LEGĂTURILE - Sunt fixate pe schiuri şi au ca rol deschiderea inainte ca picioarele să fie lezate în caz de accident. Legăturile se testează prin presiune manuală progresivă şi nu prin introducerea piciorului in bocanc.

  • OCHELARII  DE  SCHI - Trebuie folosiţi precum cei de soare însă aceştia trebuie să fie cu o deschidere largă pe lateral pentru a nu se aburi.

  • BEŢELE  DE  SCHI - Sunt fabricate pentru menţinerea echilibrului însă atenţie la lungime care în poziţia verticală trebuie să formeze un unghi de 90 de grade între braţ şi antebraţ şi la modul de apucare care trebuie să fie comod.

  • ECHIPAMENTUL  DE  PROTECŢIE - Sunt neapărat necesare casca de protecţie şi ochelarii de schi.

Acum ca ne-am familiarizat cu echipamentele şi am stabilit intr-o ordine clară întrebuinţările putem trece la schiul propriu-zis.

  1. Foarte important pentru schiorii incepători este să dispună de spaţiu pentru a se desfăşura, de aceea indicat ar fi să alegeţi o zonă  cât se poate de liniştită unde să exersaţi mersul înainte şi înapoi , alunecarile , cum să vă luaţi avânt cu beţele etc. dar ar fi de preferat să luaţi în preajmă pe cineva care ştie să schiieze pentru a vă coordona verbal mişcarile.( vezi poza 1,2,3 )

  2. Ca şi în orice alt sport şi aici găsim o serie de reguli care trebuie respectate pentru a nu va pune în pericol propria siguranţă dar nici pe a celor din jur. Pentru că sunteţi începători, exista şanse foarte mari să cădeţi, moment în care a-ţi putea accidenta involuntar pe altcineva aşadar ar fi bine să fiţi întotdeauna atenţi la cei din faţa voastră sau din lateral, să nu blocaţi circulaţia în mijlocul pârtiei, problemele tehnice rezolvându-se pe margine, să reduceţi viteza atunci când urmează să vă intersectaţi cu alte pârtii sau când întâlniţi obstacole cum ar fi piese vestimentare pe care le puteţi aşeza pe margine.  Recomandat este să nu aruncaţi obiecte din telescaun sau să vă înghesuiţi când aşteptaţi îmbarcarea şi foarte important să nu vă rotiţi cu schiurile pe umăr deoarece riscul de a lovi pe cineva este foarte sporit.

CU  CELE  MAI MARI AMBIŢII  REUŞEŞTI MEREU , DECI AVEM  ÎNCREDERE  ÎN  TALENTUL  ŞI  ÎMPLICAREA  TA !  ECHIPA  RASPORT VĂ  UREAZĂ  MULT  SUCCES !