De cele mai multe ori, cei care se lasă purtaţi de val pe pârtiile de schi nu iau in calcul şi un mic detaliu vital pentru ca buna lor distracţie să nu fie afectată şi anume faptul că echipamentul sportiv necesită o îngrijire atentă.

Pentru a evita situaţiile neplăcute sau eventualele accidente, echipa schimag.ro vă pune la dispoziţie tot ceea ce trebuie să ştiţi despre întreţinerea schiurilor, a clăparilor şi a legăturilor.

LEGĂTURILE

Pentru început, recomandat este ca legăturile să fie verificate de specialişti cel puţin o dată pe an pentru a vă asigura de buna lor funcţionare însă pe lângă asta mai trebuie avut în vedere încă un aspect şi anume rezidurile acumulate pe pârtie care pot produce coroziuni,deci trebuie să fie curăţate mereu. De reţinut este şi faptul că declanşatoarele trebuie să fie trase în jos.


CLĂPARII

Clăparii trebuie să fie păstraţi uscaţi pentru a nu se deteriora şi pentru a menţine căldura şi nu în ultimul rând să fie înlăturat noroiul de pe talpa acestora.


SCHIURILE

Odată ce aţi pătruns  în zăpadă trebuie să stergeţi schiurile şi canturile deoarece sunt fabricate din carbură de oţel, iar mai apoi să le ungeţi cu un ulei special pe care îl puteţi achiziţiona din magazinele de specialitate.

Un alt pas foarte important este ceruirea care face schiurile mai netede şi le protejează de zgârieturi şi oxidarea produsă de razele UV.

În continuare ne îndreptăm atenţia spre ascuţirea canturilor care cu toate că sunt făcute din oţel pot fi zgâriate cu uşurinţă, dar şi pentru acest lucru există o soluţie şi anume ascuţirea lor astfel încât să obţină un unghi între 87 şi 91 de grade între margini.

Repararea tălpii reprezintă ultima măsură de precauţie care trebuie luată. Deoarece se zgârie cu uşurinţă, schiurile trebuie duse la reparat unde locurile zgâriate sunt umplute, astfel devenind ca noi.