Care curse de FIS sperie cel mai mult schiorii profesionisti si de ce?

Pârtiile de coborâre FIS din Grupa Mondială nu prea sunt schiabile pentru schiorii de fiecare zi- nici măcar pentru schiorii avansați. De obicei, suprafața lor strălucește în gheață pură, spre deosebire dezăpadă și daca-ti pierzi controlul înseamnă că incepi o cazatura lunga si terifianta, direct în plasele de siguranță.

Dacă v-ati uitat de exemplu la cursa Saslong de la Val Gardena, Italia, din editia de 2014, ati asistat la unul dintre cele mai brutale capitole din istoria acelei curse. Lipsa de zăpadă a creat condiții extreme, cu o coborare mai rapida cu multe hopuri și mai mult “aer” de pe hopuri decat vreodata inainte.

Și vin si mai multe in acest sezon. Cei mai rapizi schiori din lume- bărbați și femei- au o perioada grea in fata.
Iata ghidul nostru interior la cele mai dificile cinci curse de coborare din lume.

Wengen, Elveția

La o altitudine de 4415 metri, cursa de coborare de la Lauberhorn este cea mai lungă a turei FIS din Cupa Mondiala. Nu numai că este necesar de două minute și jumătate de schiat pana la coborare, este de asemenea cursa inregistrata cu cele mai rapide viteze, incluzand recordul neoficial de 161,9 km/h, stabilit de francezul Johan Clarey in ianuarie 2013. Nu e de mirare că schiorii respira mai greu atunci cand trec linia de sosire.

Cortina d’Ampezzo, Italia

Cand vine vorba de peisaje uimitoare, Wengen a doamnelor este Cortina d’Ampezzo. Situat în cadrul site-ului patrimoniului cultural UNESCO din Dolomiți, coborarea din Cortina incepe in fața Tofanei cu trei stanci și imediat trece intr-o coborare abrupta peTofanaschuss, langa stanci ascutite. Pista Olimpia este unde legendarul Toni Sailer a castigat aurul in coborarea pentru bărbați laJocurile din 1956.

Kitzbühel, Austria

Nici o listă dintre cele mai dificile curse de coborare nu ar fi completă fără faimoasele și infricosatoarele curse de la Hahnenkamm de pe culmile din Kitzbühel. Faptele cheie sunt renumite: 85 % panta, salturi de 60 de metri, 860 de metri cădere in altitudine, răsuciri și viraje; părți ale cursei nici nu sunt îngrijite pentru schi normal. Pentru mai multe detalii, vizionati noul film “Streif- o coborare de-a dracu” (www.streif-film.at).

St. Moritz, Elveția

Inceputul coborarii masculine de la Corviglia in St. Moritz este chiar mai abrupta decat infamoasa Streif. Acesta are o panta de 45 de grade sau 100 % și a fost numit omenește “cădere liberă”Schiorii competitori accelereaza de la 0 la 130 km/h in doar sapte secunde! In contrast cu doamnele care concureaza regulat in St. Moritz, cursa pentru barbati de la Corviglia se va intoarce la circul alb și va gazdui coborarea Mondiala in 2017.

Garmisch-Partenkirchen, Germania

Astăzi, există două curse Kandahar in orașul gemen Garmisch-Partenkirchen: nr. 1 pentru femei și nr. 2 pentru barbati. In timp cecoborarea pentru dame se lauda cu o panta de 85 %, cursa pentru barbati atinge un enorm de 92 %. Prima oara coborata in 2009 pe toata lungimea, impune cea mai abrupta întindere dintre toate cursele anuale de pe partiile din Cupa Mondială.