Statiunea numarul 1 din Bulgaria este fara indoiala, Bansko. Orasul este situat in apropierea raului Glazane, la poalele Muntilor Pirin, in partea estica unde se afla cele mai frumoase, dar si cele mai inalte varfuri, doar 160 km de Sofia si 6 km de Razlog. Orasul Bansko este situat la 925 m deasupra nivelului marii, partiile sunt la o altitudine de 2000-2600 m. Muntii Pirin se aseamna cu Muntii Alpi, avand un caracter similar; cel mai inalt varf este Vihren, 2914 m. Nume Bansko deriva din cuvantul bulgar “ban” care inseamna “maestru”. Bansko a devenit o statiune favorita in materie de schi si snowboard, mai ales datorita conditiilor exceptionale de pe partii, cat si a arhitecturi istorice deosebite imbinate perfect cu modernitatea. 

Exista doua mari centre de schi, CHALIN VALOG (1100-1600 m) si SHILIGARNIKA (1700-2500 m), ambele fiind usor accesibile in aproximativ 25 de minute de mers cu noua telegondola care porneste chiar din Bansko. Lungimea totala a partiilor este de 70 km, proportional fiind impartita in 30% partii pentru incepatori, 45% partii pentru avansati, iar restul de 25% pentru experti. Conditiile de zapada si tunurile de zapada permit ca sezonul de schi sa dureze din luna decembrie pana in luna mai. 

In ciuda faptului ca statiunea in sine nu are mai mult de 10 ani vechime, are foarte multe de oferit vizitatorilor ei. Cele 44 de tunuri de zapada Technoalpine acopera majoritatea partiilor si fac ca sezonul de schi sa dureze mai mult. Gama variata de partii ofera posibilitati de schi atat pentru incepatori cat si pentru avansati. Deasemenea, iubitorii de snowboard se pot bucura de primul fun park din Balcani, unde se intalnesc toti nebunaticii sporturilor extreme. Pentru ei, dar si schiori se organizeaza zilnic intreceri pe noua partie de la Shiligarnika. 

In ceea ce priveste instalatiile, cei din Bansko au avut o grija deosebita pentru comfortul si siguranta schioriilor si iubitorilor de snowboard apeland la serviciile renumitei firme Doppelmayr. Astfel, la Bansko exista o telegondola cu 8 locuri, telescaune cu 3 locuri si 7 teleschiuri, respectiv 10 instalatii pentru copii. Lungimea totala a instalatiilor din intreaga statiune este de 26 km. La Bansko puteti gasi partii pentru slalom, slalom urias si partii schi fond de o lungime de 5 km. 

Imbinarea perfecta dintre o statiune dezvoltata si un oras cu o istorie vie, face din Bansko un loc elegant pentru a petrece un sejur placut la schi. Fiecare casa are propria ei istorie, care poate transforma o simpla vacanta intr-o calatorie in lumea traditionala a Bulgariei. Tavernele din Bansko, denumite “Mehana” va ofera intr-o atmosfera primitoare mancaruri traditionale si vinuri bulgaresti de exceptie. Majoritatea tavernelor au orchestre cu muzica live pentru seri linistite si romantica, iar pentru cei cu adevarat energici cluburile si discotecile se inchid odata cu rasaritul soarelui. 

Bineinteles sunt multe de vazut in Bansko, cum ar fi cele 120 de monumente culturale si istorice, in jurul carora exista numeroase magazine de souveniruri. Pe langa minunatii Munti Pirin, orasul poseda si alte atractii turistie cum ar fi, ruinele cetatii antice de la Staroto Gradishte, Parcul National Pirin, care este patrimoniu UNESCO. In parc se gasesc cascade, lacuri, pesteri, flora si fauna deosebita. Bansko alaturi de Dobrinishte este cunoscut si pentru apele sale minerale. 

Bansko fiind una dintre cele mai mari statiuni din Bulgaria, ofera nenumarate oportunitati de cazare, incepand cu hoteluri de lux, apartamente si hoteluri pentru toate gusturile aproape de partii.